保健医療科学 HACCPの制度化と食品衛生行政

『保健医療科学』 2021 第70巻 第2号 p.90-99(2021年5月)
特集::HACCP導入による今後の食品衛生 <総説>

HACCPの制度化と食品衛生行政

小野澤由子
厚生労働省医薬・生活衛生局食品監視安全課HACCP 推進室

Institutionalization of sanitation control in compliance with HACCP
ONOZAWA Yoriko
Office of HACCP Promotin Food Inspection and Safety Division, Pharmanceutical Safety and Environmental Health Bureau, Ministry of Health, Labour and Welfare

 

抄録
2003年の食品衛生法改正以降,食品の安全を取りまく環境は変化し,食品のグローバル化が進展したが,最新の状況と課題に対応するために2018年 6 月に食品衛生法が改正された(平成30年法律第46号.(以下「改正法」という.).
2021年(令和 3 年)6 月 1 日から,原則,製造/加工,調理,販売を行う全ての食品等事業者は,HACCPに沿った衛生管理に取り組むこととなり,衛生管理計画を作成し,その実施状況の記録等が求められることとなる.HACCPに関する国際的なスタンダードである,コーデックスのHACCP7原則に基づいた衛生管理を基本としているが,自ら衛生管理計画等を策定することが困難な飲食店等を含む小規模な食品事業者については,各食品事業者団体が作成する手引き書を参考に,簡略したアプローチにより衛生管理を行うことを可能としている.
厚生労働省は食品等事業者が作成する手引き書について助言,確認を行いホームページにて公表するなど作成の支援を行っている.本稿では,改正法の経緯,HACCP制度化の概要,制度化に向けた普及等について解説を行う.

キーワード:食品衛生法,HACCP,一般衛生管理,衛生管理計画,手引書

 

Abstract
Since the last amendment of the Food Sanitation Act in 2003, the circumstances of food safety have been changing, and the globalization of food has developed.
Taking into account the current situation and challenges regarding food safety, amendment of the Food Sanitation Act was promulgated in June 2018.
From June 1, 2021, all food-related business operators (FBOs) engaged in manufacturing, processing, cooking, selling, etc. are required to implement food hygiene control based on HACCP principles.
FBOs will be required to prepare hygiene control plans and to record their implementation. Although it is required that FBOs develop their plans based on the internationally recognized Codex HACCP 7 Principles, small and less developed businesses, including restaurants, also are allowed to refer and conduct hygiene management based on the simplified approach, using the guide created by each food-related industry organization.
The Ministry of Health, Labour and Welfare (MHLW) assists organizations to develop the guides for making hygiene control plans and review them.
These guides are made available on the MHLW website.
This report describes the background and the overall scope of the amendment of the Food Sanitation Act in 2018 for implementation of food hygiene control based on HACCP Principles and their promotion.

keywords: Food Sanitation Act, HACCP, general sanitation control, hygiene control plans, guides for creating hygiene control plans and review

PDF HACCPの制度化と食品衛生行政

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