保健医療科学 自治体による輸出促進を含めた地域産業支援とHACCP等による衛生管理基盤整備の取り組み

『保健医療科学』 2021 第70巻 第2号 p.141-148(2021年5月)
特集::HACCP導入による今後の食品衛生 <総説>

自治体による輸出促進を含めた地域産業支援とHACCP等による衛生管理基盤整備の取り組み

壹岐和彦1),北野智一2)
1)宮崎県都農食肉衛生検査所
2)宮崎県福祉保健部衛生管理課

Regional industry support that includes export promotion by local government and efforts to develop infrastructure for an integrated sanitation management system that includes HACCPP

IKI Kazuhiko 1), KITANO Tomokazu 2)
1) Tsuno Meat Inspection Center, Miyazaki Prefecture
2) Hygiene Management Division, Public Welfare and Health Department, Miyazaki Prefecture

 

抄録
国は,攻める農業を目指す施策の一つとして,平成 2 年に対米輸出食肉を取り扱うと畜場・食肉処理施設(以下,対米輸出食肉認定施設)制度の創設以降,現在も輸出促進について政府を挙げて取り組んでいる.宮崎県では,平成 2 年に対米輸出食肉認定施設の認定を受けて以降,HACCP等の国際的な衛生管理手法を輸出認定施設以外の県内と畜場・食鳥処理場に対して導入させていく必要があると考え,食肉の衛生確保に係る事業を継続的に実施してきた.その結果,平成27年 1 月,県内全てのと畜場(7施設)及び大規模食鳥処理場(10施設)におけるHACCP導入型基準の導入を宮崎県の各食肉衛生検査所が確認した.今後,HACCPの適切な維持管理にあたっては,と畜場,大規模食鳥処理場による内部検証や定期的なシステムの見直しに加えて,食肉衛生検査所による外部検証が重要と考える.HACCPの適切な実践に必要な外部検証を有効に実施するためには,継続的な自治体におけるHACCPの定着に係る施策の実施と併せて,特に①と畜検査員や食鳥検査員の人材の育成,②有効な検証方法の確立,③事業者と食肉衛生検査所における相互議論の維持が継続的な課題であろうと考える.

キーワード:HACCP,と畜場,食鳥処理場,輸出食肉認定施設

 

Abstract
Government strategy has been to promote exports of meat products since the 1990 establishment of the beef export system to United States as one of the aggressive agricultural measures. Miyazaki Prefecture started to consider it necessary to introduce the HACCP international food sanitation management system into slaughterhouses and poultry plants other than certified export meat plants, and has been working on measures to ensure food sanitation management since the beef slaughter plant in Miyazaki was certified for export to the United States in 1990. As a result, the Meat Inspection Center (MIC) of Miyazaki Prefecture confirmed the introduction of the implementation of HACCP in all 5 slaughterhouses and 10 poultry plants in Miyazaki in January 2015. For proper maintenance of HACCP, it is important to carry out external verification by the Meat Sanitation Inspection Center in addition to voluntary internal verification and regular HACCP system reviews by the establishment.
In order to promote the external verification required for implementation of HACCP, future challenges will be indicated as the following: (1) human resource development of inspectors, (2) establishing an effective verification method, and (3) maintaining mutual discussion between the establishment and MIC, in addition to efficient and effective measures for implementing and maintaining HACCP by local governments.

keywords: HACCP, slaughterhouse, poultry plant, certified export meat plant

PDF 自治体による輸出促進を含めた地域産業支援とHACCP等による衛生管理基盤整備の取り組み

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