保健医療科学 東京電力福島第一原子力発電所事故に起因した食品摂取由来の線量の推計

『保健医療科学』 第62巻 第2号, p.138-143 (2013年4月)
特集:現存被ばく状況下における放射線リスクコミュニケーション <総説>

東京電力福島第一原子力発電所事故に起因した食品摂取由来の線量の推計PDF

山口一郎1),寺田宙1),欅田尚樹1),高橋邦彦2)
1) 国立保健医療科学院生活環境研究部
2) 国立保健医療科学院政策技術評価研究部

抄録
東京電力福島第一原子力発電所事故により,食品の放射線安全への懸念が国内外で高まり,そのために様々な対策が講じられた.対策の成果を評価するために,食品に由来した線量の推計が様々な方法により試みられている.ここでは,厚生労働省が公表している食品中の放射性物質のモニタリング結果に基づく線量推計例を示す.なお,事故直後から6ヶ月間の被ばく線量の評価例は,2011年10月31日に薬事・食品衛生審議会食品衛生分科会放射性物質対策部会で報告されている .本稿では,その評価例に引き続くものとして,事故直後から2012年12月までの実効線量と甲状腺の等価線量を積算した評価例を示す.
年齢階級別に東電福島原発事故後の食品中の放射性セシウムと放射性ヨウ素に由来した預託実効線量を推計した結果,中央値が最も高かったのは13─18歳で2012年12月20日までの積算で01. 9mSvであった.95%タイル値が最も高かったのは1─6歳で03. 3mSvであった.
このような食品からの線量の事後的な推計は,ある集団や個人の放射線リスクの推計や放射線防護対策の評価に役立てることができる.また,今後の食品のリスク管理のあり方の検討にも役立てることができるだろう.
キーワード: 放射性セシウム,放射性ヨウ素,基準値,預託実効線量,線量推計

Abstract
Since the Fukushima Daiichi nuclear power plant accident, concerns have arisen about the radiation safety of food raised at home and abroad. Therefore, many measures have been taken to address this. To evaluate the effectiveness of these measures, dose estimation due to food consumption has been attempted by various methods. In this paper, we show the results of dose estimation based on the monitoring data of radioactive materials in food published by the Ministry of Health, Labour and Welfare. The Radioactive Material Response Working Group in the Food Sanitation Subcommittee of the Pharmaceutical Affairs and Food Sanitation Council reported such dose estimation results on October 31, 2011 using monitoring data from immediately after the accident through September, 2011. Our results presented in this paper were the effective dose and thyroid equivalent dose integrated up to December 2012 from immediately after the accident.
The estimated results of committed effective dose by age group derived from the radioiodine and radiocesium in food after the Fukushima Daiichi nuclear power plant accident showed the highest median value (0.19 mSv) in children 13-18 years of age. The highest 95% tile value, 0.33 mSv, was shown in the 1-6 years age range.
These dose estimations from food can be useful for evaluation of radiation risk for individuals or populations and for radiation protection measures. It would also be helpful for the study of risk management of food in the future.
keywords: radiocesium, radioiodine, standard limits, committed effective dose, dose estimation