保健医療科学 輸入食品の安全確保 ─輸入時検査からHACCPシステムによるアウトソーシングへ─

『保健医療科学』 第65巻 第6号, p.581-589 (2016年12月) <総説>

輸入食品の安全確保─輸入時検査からHACCPシステムによるアウトソーシングへ─PDF

温泉川肇彦
国立保健医療科学院生活環境研究部

抄録
日本の食料自給率(供給熱量ベース)は,1960年(昭和35年)には 8 割近くあったものが漸減していき,1990年代には40%程度に至り現在までその水準で推移している.自給率の低下に伴い食品の輸入は漸増していくが,その間輸入食品の安全性に関する問題が何度も発生し,輸入食品の安全性確保が求められてきた.このため厚生労働省では,問題の都度輸入食品の検査を強化する対策を継続的に進め,モニタリング検査と検査命令という 2 つの検査方法による体制を確立することにより,現在の安全確保システムを構築した.これは通常は輸入食品全般に広く監視の網を掛けるため,輸入時に無作為に食品を選んで検査を行うモニタリング検査を実施し,そこで違反が発見されればその食品の検査を強化し,更に違反の可能性が高い同種の食品すべてに検査を課す検査命令に移行し,その後対策が講じられて違反がなくなれば,また通常のモニタリング検査に戻すという検査を中心としたシステムである.このシステムでは,平常時にくまなく輸入食品の安全性を確認するためのモニタリング検査の方法が重要になる.このくまなく網を掛けて確認するモニタリング検査方法については,食品の国際的な規格を作成するコーデックス委員会のガイドラインを参照して,違反を発見するのに必要な数を統計学的根拠により算出して実施している.しかし,この輸入時の検査を中心としたシステムでは,安全に対する対策が進み違反の頻度が低くなると,その低い頻度の違反を発見するためには検査数を増やしていく必要がある.これでは対策が進み違反頻度が低くなるほど検査数を増やさなければならない.今後は輸入時に無作為に抽出する方法以外に,検査に頼らず健康被害をもたらす可能性のあるハザードを製造・加工時に確実に管理するためのHACCPシステムを導入することで,膨大な数の輸入食品の安全性確保を推進する必要があると考えられる.
キーワード:モニタリング検査,検査命令,違反率,HACCPシステム

Abstract
Japanʼs calorie-based food self-sufficiency ratio was 79% in Fiscal Year (FY) 1960. It declined to around 40% in the middle of the 1990s and has been the same level since then. Since the self-sufficiency rate declined, there was an increase in imported foods to make up for it. Meanwhile, safety issues related to the imported foods have arisen many times. For this reason, the Ministry of Health, Labour and Welfare has been promoting measures to strengthen the inspection of imported foods that have problems. Currently, safety measures for imported foods are established by the inspection system consisting of inspection orders and monitoring inspections.
The system spreads out a net to confirm safety by performing monitoring inspections for all imported foods. Then, if a violation is discovered, inspection related to the food in question is enhanced. Then, an inspection order requiring inspection at each time of import is imposed on the same kind of foods with a high possibility of violation.
Then, measures are taken against the violation, or if no violation is detected, the inspection is returned to normal monitoring. Thus, this is a system with a focus on the inspection of imported foods.
In this system, the method of monitoring inspection in order to confirm the safety of imported foods in routine work is very important. A monitoring method to confirm the safety of all imported food products
can be statistically reliable by referring to the guideline published by the Codex Alimentarius Commission, which creates international food standards. However, in a system based on inspection at the time of food imports, the lower the frequency of violations by improved safety measures, depending
on the frequency of the violation, the more samples have to be inspected. This would result in a dilemma that the less often violations of safety measures are committed, the more often inspections must be made.
In the future, in addition to the current food safety management system being confirmed by inspection at the time of import, controlling health hazards related to imported food with the HACCP system will lead to reduced inspection frequency. Thus, by determining inspection frequency based on the risk, it is necessary to promote a safety management system for the huge number of imported foods.
keywords: monitoring inspection, inspection order, frequency of violations, HACCP system